Dit zijn de beste boilies voor 2023!

beste boilies 2023 karpervissen

Tientallen merken, honderden varianten, smaken en kleuren. Je ziet door de boilies het bos niet meer. Hoe zorg je dat je het hele jaar door met de juiste boilie aan de slag gaat? Mark Hofman gaat je helpen dat succesvol te doen!

Attractie

Mijn visserij bestaat voornamelijk uit korte sessies op veel verschillende wateren. Ik vind het daarom belangrijk dat mijn boilie instant attractie heeft, de karper moet de boilie snel als voedsel herkennen en gestimuleerd worden deze te eten. Daarom is het belangrijk dat er veel attractie en triggers uit de boilies in het water komen. Mijn persoonlijke voorkeur is dat deze attractie vanuit natuurlijke ingrediënten komen in plaats van(uit) een synthetische flavour bijvoorbeeld.

Ik heb daarom een voorkeur voor vismeel. In vismeel zitten van nature veel vrije aminozuren en nucleotiden. Beide dure woorden waarin je jezelf volledig kunt verliezen als je erin gaat verdiepen. Voor nu is het belangrijkste om te onthouden dat er in vismeel veel attractieve elementen zitten voor karpers. Het voordeel van deze attractoren is dat ze ook goed oplosbaar zijn in het water en daardoor kan de karper ze van grote afstand waarnemen.

Wat ik ook fijn vind, is dat een boilie een breed scala aan attractoren heeft. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van verschillende melen en liquids. Mijn theorie is dat verschillende attractoren veel en andere vissen aantrekken, daarom combineer ik vaak meerdere soorten. Maar let op: te veel attractoren kunnen de vissen juist weer afstoten. Als er bijvoorbeeld 20% vismeel in een boilie zit, dan kun je die 20% ook verdelen over twee of drie varianten, dus niet persé die 20% omhoog krikken!

Als ik concreet ben, dan heeft een Krill boilie mijn sterkste voorkeur. Op nummer twee een boilie met Squid erin. Beide type boilies hebben zich al ruimschoots bewezen over de afgelopen decennia en vangen op ieder water.

Voedingswaarde

Al kun je prima met ‘schrale’ boilies karper vangen, mijn voorkeur heeft het om voldoende voedingswaarde aan de karper te bieden. Het idee daarachter is dat de karper een goed gevoel aan zijn vreetbui over moet houden (wanneer ik hem niet haak). Als het de karper uiteindelijk meer energie kost, dan hij uit de boilies kan halen, dan zal hij de boilies op een gegeven moment links laten liggen is mijn mening. En met het aanbieden van kwaliteit kun je bijna niet de mist in gaan.

Over dit onderwerp kun je ook helemaal in diepte in gaan, maar als vuistregel gebruik ik dat er in ieder geval tussen de 15 en 25 procent eiwit in de boilie zit. Vaak kun je daar al aan herleiden dat er een goede hoeveelheid vismeel in een boilie is verwerkt.

Verteerbaarheid

Bij de verteerbaarheid kijken we naar hoe snel de karper de boilie kan verwerken en hoeveel energie dit kost. Dit wordt het belangrijkste in de koude maanden als de watertemperatuur onder de 12 graden duikt. In het najaar bouwt de karper zijn reserves op voor de winter. Tijdens de koudere maanden die volgen op het najaar is de energiebehoefte daarom een stuk lager. Daarbij beweegt hij ook een stuk minder, dus er wordt ook minder energie verbrand.

Je kunt je voorstellen dat je dan geen ‘eiwit-bommetjes’ hoeft te voeren. De karper zou hier snel van vol zitten. Ik kies daarom voor een boilie met wat minder eiwitten en vetten én met wat meer koolhydraten en vezels. Hiermee bied je een snelle snack aan voor de winterkarper wat goed verteerbaar is.

De rest van het seizoen is de karper meestal een ware ‘vreetmachine’ en hoef je niet heel bang te zijn voor de verteerbaarheid. Uiteraard heeft de hoeveelheid boilies die je voert wel een groot effect of de karpers er vol van gaan zitten, maar dat is weer een ander verhaal.

Hardheid

Ik vind een redelijk taaie, harde boilie fijn, terwijl dit voor de karper minder attractief is. Waarom zou ik daar dan mee willen vissen?! In de praktijk is het voor attractoren lastiger om uit een harde boilie te lekken én de karper moet meer moeite doen om de boilies te verwerken. Het is daarom puur vanuit praktisch oogpunt dat ik in mijn visserij graag hardere boilies gebruik.

De reden is dat ik meestal op wateren vis waar kreeften en veel witvis aanwezig zijn. Met een hardere boilie ben ik er zeker van dat hij lang genoeg aan de hair blijft hangen totdat er een karper langskomt. Daarnaast voer ik ook niet graag aan kreeften en brasems. De hardere boilies zullen eerder genegeerd worden (door deze soorten) waardoor er meer tijd is om de karper op te stek te laten komen. Dan dus maar wat minder attractief, maar wel wat selectiever voor de karper en helaas soms ook meerval.

Als ik veelal korte instant sessies zou vissen of in de wintermaanden, kies ik wel voor een zachtere en dus attractievere boilie. Hierin kun je dus zelf bepalen wat beter past bij jouw visserij. Waarschijnlijk is het vissen met boiliedeeg nog het meest attractieve trouwens.

Zoete boilies?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb ik een voorkeur voor vismeel vanwege de natuurlijk attractie. Echter, als je in mijn emmer kijkt zul je meestal ook een zoete boilie vinden. Ik had het al even over een breed scala aan attractoren en een combinatie van ‘zoet’ en ‘vis’ helpt hierin mee! Zoete boilies kunnen goed scoren en zijn een stuk praktischer, denk bijvoorbeeld aan wateren met meerval. Deze “vieze palingen” zijn hier, in tegenstelling tot vismeel, een stuk minder gek op.

Voor mij is een zoete boilie dan ook meer terug te vinden in de instant visserij. Het is namelijk lastiger om een hoog percentage aan eiwitten in een zoete boilie te krijgen. het is daarom meer een lekkere snack voor de karper. En laten we eerlijk zijn, een snoepje op zijn tijd is natuurlijk onweerstaanbaar!

Binnen het zoete spectrum aan boilies heb je tientallen mogelijkheden, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar romige, volle zoete boilies. Denk in de richting van Scopex en noten. Al is het maar dat ik ze dan zelf lekker vind om te eten.

Welke boilies kies ik dan uiteindelijk?

Er zijn tientallen goede boilies op de markt die prima aan bovenstaande eigenschappen voldoen. Het kiezen van een boilie is dus ook veelal een kwestie van vertrouwen in een bepaald merk of bepaalde vissers die successen boeken. Kies je eenmaal voor een boilie, geef hem dan ook een goede kans en wissel niet direct na je eerste blank. Ik ben ervan overtuigd dat in 90% van de gevallen niet de boilie voor de visloze sessie zorgde. Denk eerder aan stekkeuze, weer, tijd van de dag en noem maar op….

Uiteraard praat ik voor eigen parochie omdat ik zelf een reeks boilies heb ontwikkeld voor KWO, maar hierin vind ik natuurlijk precies terug wat ik zoek! 

Mark

➡️ Krill Specials
➡️ Squid Specials
➡️ Scopex Specials


Vorige post Volgende post